Gruzja krajem pierwotnym wina?

Alkohol wytwarzany z winogron jest niezwykle popularny w każdym zakątku świata. Prawdopodobnie nie istnieje człowiek, który w którymś momencie życie nie poznaje jego smaku. Można by się nawet pokusić o stwierdzenie, że przy tak ogromnej różnorodności smaków wina, zawsze znajdzie się smak, który nam w końcu podpasuje. Wino gruzińskie to trunek, który warto spróbować, chociażby ze względu na fakt, że właśnie tam produkowane są wina najznamienitsze, najstarsze i najpełniejsze w smaku.

Obszary produkcji wina gruzińskiego

W Gruzji istnieje kilka regionów winiarskich, w których w pieczołowicie przeprowadzanym procesie powstają różne odsłony wina gruzińskie. Największym z tych regionów jest Kachetia, w których można znaleźć aż dwadzieścia pięć mikroregionów produkujących wino. Kolejnym istotnym regionem jest Kartila, następnym zaś Imeretia. Pozostałe to Racza-Leczchumii, Dolina Swanetia oraz Wybrzeże Czarnomorskie. Każdy z regionów może poszczycić się wypuszczaniem w świat doskonałej jakości wina.

Początek ery – wino gruzińskie

Produkcja wina w Gruzji rozpoczęła się około pięciu tysięcy lat przed naszą erą, dlatego można tu spokojnie mówić o wiecznej tradycji, która trwa na tym obszarze po prostu od zawsze. Na początku tworzone były w glinianych naczyniach, które zakopywane w ziemi dostarczały przyszłym trunkom odpowiednich warunków do rozwoju. Później proces znacznie ewoluował, aby dziś w dużej mierze był po prostu zautomatyzowany. Jedynie degustacja na zawsze pozostanie taka sama. Smakosze wina z przyjemnością odwiedzają te regiony, które mają ogromne znaczenie dla całej, światowej produkcji wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *